2015. október 31., szombat

Temetőlátogatás

Idén is eljött az idő, hogy néhai szeretteinkre emlékezzünk, kik már nincsenek közöttünk.
Felkerekedtem hát a gyerekekkel, és Aranka mamával meg a Lackóval, hogy elmenjünk a péri temetőbe. Először az utunk régi szomszédainkhoz vezetett, akiktől hosszú-hosszú évek óta vesszük a koszorúkat. Most is csodaszépeket készítettek nekünk.
A temetőbe kiérve sorra látogattuk a sírokat, mindegyiken elhelyezve a koszorúinkat. Utána persze gyertyákat is gyújtottunk - Nóri és Bandi legnagyobb örömére. Szépen körberaktak minden sírt kis mécsesekkel, és sorra gyújtották meg őket.
Ami meglepetés volt, hogy elkészült a másik síremlék is, a dédi mamáé. Tavasszal még kerül rá egy fedlap is, de már így is nagyon szép...

2015. október 29., csütörtök

Alkotások

A szünet jó alkalom az elmúlt hetek alkotásainak rendszerezésére is :)


2015. október 27., kedd

Piknik

Tegnap azt játszották, hogy elmentek piknikezni :)

2015. október 25., vasárnap

Duplo!

Megy a játék :)

2015. október 23., péntek

Mit rejt az ellenőrző?

Kitört az őszi szünet, a gyerekek legnagyobb örömére. Van egy kis idő megpihenni a mindennapokból :)
Mivel Nóci mindent hazacipelt a suliból, így van idő alaposan átnézni mindent... És ráébredni, hogy bizony az ellenőrzője rejt olyan titkot, ami még nem kerültek itt terítékre :)
Valahogy elsiklottunk afelett, hogy hétről-hétre értékelik a gyerekek magatartását. Aki jó volt, az egy piros pontot kap az adott hét végén, aki rossz volt, feketét. Aki meg "átlagos" volt, az nem kap semmit, csak aláírja a hetet a tanár nénijük.
Nos, Nóri eredményei a hét hét után:
Nulla fekete.
Kettő semmi,
Öt piros!
Ezek szerint egy relatíve nagyon jó kislány büszke szülei vagyunk!

2015. október 21., szerda

Tamásékkal a téren

Délután felhívott Tamás, hogy suli után bent maradnak egy kicsit Győrben, mert a Mirának a hittan miatt a templomba kell mennie. Felvetette, hogy a gyerekek legyenek egy kicsit együtt, így iskola után mi is a megbeszélt találkahelyre, a Bem térre mentünk. Van itt egy játszótér, ahol az öt gyerek kedvére szaladgálhatott. Bár az idő nem volt valami ragyogó, mégis feltalálták magukat a manók, és egy jót játszhattak, míg a felnőttek beszélgethettek.

2015. október 19., hétfő

Kacatvásár

Kacatvásárt tartottak ma a suliban. Megunt játékokat, apróságokat kellett bevinni, amiket a gyerekek pár forintért - afféle bolhapiac jelleggel - megvásárolhattak. 10, 20, 50, 100, 150, 200 és 250 forintos tételek voltak. A bevétel a suli kasszájába kerül, és könyveket vesznek belőle a gyerekeknek.
Nóri és Bandus is összeválogatott egy szatyorral. Mivel kellett felnőtt segítség a sulinak a lebonyolításhoz, így volt Mórásként természetesen én is elmentem segíteni. Nyolc pingpongasztalt raktunk tele - kétszer is - a játékokkal és miegymással. Az osztályok sorban jöttek válogatni. A gyerekek szinte mindent megvásároltak :) Nóri is bevásárolt, elköltött 370 forintot, ebből vett Bandinak három kisautót...
egy fali matricát...
egy társast...
és vagy tíz kisebb-nagyobb apróságot magának :)

2015. október 17., szombat

Szülinapok

Megkésett szülinap ünneplésre készültünk: Egyben szoktuk tartani Lackó, apu és az én szülinapom.
A köszöntő természetesen már az adott napokon megvolt, de a "hivatalos" része most jött el. A manók saját maguk is készültek a papának:
Nóri nyuszicsaládot rajzolt...
Bandi meg tájképet (napocskával, dombokkal, madarakkal, őszi fákkal - a barna golyók azok)

2015. október 15., csütörtök

Levél Dániából

Levelet és kis csomagocskát hozott a posta Dániából, a Lego központjából. Írtunk ugyanis nekik, egy elveszett és egy eltört darab miatt. Ők pedig olyan lelkiismeretesen rendesek, hogy elpostázták a hiányzó és a törött helyett egy másik darabot, ráadásul mindezt teljesen ingyen! :)

2015. október 13., kedd

Betegség

Eljött ebből is az első... Nóci megbetegedett. A suliból lázasan jött haza, talán elkapott valamit. Gyógyszer, meleg tea, puha ágyikó - egyenlőre ez az előírás. Iskolába egész héten nem fog menni. Majd a leckét megtelefonálja Niki néni és Ildikó néni, mi meg itthon megcsináljuk.

2015. október 11., vasárnap

Plaza

2015. október 9., péntek

Meglesve

Papírgyűjtés apropóján felmehettünk Nócival az osztályába, hogy a sok újságot ne neki kelljen felcipelni. Ha már így esett, Banduval meg is lestük a leányzót :)

2015. október 7., szerda

Csomag

Van az a jó (rossz?) szokásom, hogy a megjelenő Star Wars könyveket - ha már rajongó vagyok - még megjelenésük előtt, előrendelésben kedvezménnyel meg szoktam rendelni a kiadótól. Viszont, mikorra megjelenik, általában már előrendelhető egy újabb kötet, így azt is hozzáteszem a megrendeléshez,,, És így tovább, újra s újra. Ezért eltelik az év, mikorra mindent egyben kiküldenek :) Most azonban volt egy pici rés, mikor nem került semmi az előrendelésbe, csak akkor, mikor az utolsó rendelt kötet megjelent, így ki tudták küldeni az addig összegyűlt könyveket. (Mondjuk azóta rendeltem újabb hármat :) ) Szóval megjött kilenc könyv, szerény 25 ezer forintocskáért - az eredeti árhoz képest 10 ezerrel olcsóbban, és ingyen szállítással.
Egy darabig - két-három hónap - lesz mit olvasnom :)

2015. október 5., hétfő

Belemerülve

Tegnap délután nagy erőkkel játszottak. Ki ezt, ki azt :)

2015. október 4., vasárnap

Jutalom

Az első felmérő, és annak nagyszerű eredménye nem maradhatott jutalom nélkül :)
Persze, az igazságosság jegyében - és a sok szép rajz okán - Bandu is kapott meglepit:

2015. október 3., szombat

Egy hónap

Ez is eljött... Egy hónap a suliban :)
Van egy okos kis elsősünk, rengeteg piros ponttal. Egyre jobban úszik, és kezdi megkedvelni a tornát is. Karikát, fecskefarkat, hullámot rajzolgat - tanulva így a betűket. Ügyesen számol, és tanulja leírni is a számokat. Most épp az 5-öst. Hittanon sokat ügyeskedik. Büszkén énekelget, beszélget pár alap mondatot ANGOLUL :)
Szereti az iskolát, a tanár néniket, és a többi oktatót is kedveli, akikkel néha van foglalkozásuk. Örömmel megy az osztályába. Kapott új padtársat, mert pár hetenként átültetik őket, hogy jobban összerázódjon a csapat. Most éppen egy fiúval ül.
A héten megírták az első felmérőjüket is. Nagyon jó eredményt ért el. Nem lett hibátlan, mert az elválasztásban a vadmalacot csak malacnak gondolva három helyett csak két szótagra bontotta, de mi így is nagyon büszkék vagyunk rá!

2015. október 2., péntek

Temetőben

Délután, ovi és suli után a péri temető volt a célpont Aranka mamával. Két síremlék készül ugyanis - egy a dédi mamának és papának, egy pedig a másik dédi papának. A dolog trükkös része, hogy van egy harmadik síremlék is - az már régóta megvan -, ami szintén dédi mama-dédi papa részére készült. A megoldás az, hogy tulajdonképpen a szüleim oldaláról Nórinak és Bandinak két dédi mamája és három dédi papája volt.
Természetesen a manók is jönni akartak kiruccanni :) Ráadásul a Lackót is rá lehetett beszélni, hogy velünk tartson...
A dédi papa síremléke teljesen kész van, a dédi mama-dédi papa síremléknek viszont egyenlőre csak az alapkerete van meg. De már így is sokkal jobb, mint a régi.
Hazafelé Pannonhalma felé vettük az irányt, és megálltunk fagyizni a Pausa cukrászdában. Nagyon fincsi volt a fagyi!

2015. október 1., csütörtök

Lányos apáknak kötelező darab!

A neten barangolva leltem eme szösszenetre, és tetszik! :)

A lányos apák tízparancsolata

1. A leány gyermek élete végéig szűz marad, akkor is, ha felnőtt korában családot alapít.
2. A lány nem választhat az apjánál okosabb, magasabb, erősebb és gazdagabb pasit.
3. A lány csak olyan férfit választhat, aki apával megegyező focicsapatnak drukkol és azonos márkájú szeszes italokat fogyaszt.
4. Harminc éves korig kötelező otthon lakni, utána elég a heti 7 közös reggeli, ebéd és vacsora apával, a köztes időkben pedig a 60 percnél nem kevesebb ideig tartó telefonálás.
5. Aki a leány gyermeket megríkatja, megcsalja, megbántja, az értelemszerűen lelőhető, elásható a kert végében és megsemmisíthető.
6. Alapvető elvárás, hogy a leány, élete végéig csak apját imádja csillogó szemekkel.
7. Szexről soha, semmilyen körülmények közt nem lehet beszélni apával.
8. A leány gyermeknek csak akkor bocsátható meg a szex, ha leány unokát szül apjának. Innentől kezdve gyakorlatilag bármit csinálhat, bulizhat, dorbézolhat és élheti az életét.
9. Tisztességes leány gyermek az apjától tanul inni és az anyjától tanul főzni. Sohasem fordítva.

És végül a legfontosabb szabály:

10. Míg apád él és mozog, árnyékként fogja követni minden mozdulatodat, hogy te boldog legyél... Olyan árnyékként, akinél azért mindig van egy üzembiztosan megtöltött vadászpuska...