2011. február 28., hétfő

Délutáni merengés

Kroki

Manócska részt vett élete első farsangján. Unokatestvérét, Bencét kísérte el, és ha már úgyis ment, jelmezt is öltött :)
Bár néha bamba volt, de nagyon jól érezte magát a mi kis krokodilunk.



2011. február 27., vasárnap

Megpihenés

Akár a buszt is várhatnám:)

Kukucs!

Gondoltam, benézek:)

2011. február 20., vasárnap

Üzlet


2011. február 17., csütörtök

A szülés

Mint már említettem, február 6-ra voltam kiírva. Igazából nem is vettem komolyan a dátumot, hiszen Nórika is három héttel előbb jött. Szóval a kiírt dátum előtt három héttel már készen állt a kórházi csomag, meg mi is. Szegény Steve minden éjszakai rezdülésemre azt hitte: Na most!?
Szóval gondolhatjátok, mennyit pihent :s
Február 1-től én már suvickoltam a lakást, hátha... Nórika is aktívan kivette a részét: szőnyeget sikáltunk, ajtót, ablakot mostunk, bútort pucoltunk. Nagyobb takarítást csináltunk, mint karácsonyra :) Persze a babát nem érdekelte sem ez, sem semmi más babacsalogató praktika :(
Aztán jött a kétnaponkénti szívhang plussz magzatvízvizsgálat :s Hol Steve, hol apukám hozott át. Persze, míg éjszakánként nem hagyott aludni a manó, annyira aktív volt; ilyenkor napközben piszkálni meg sokkolózni kellett, hogy mozogjon:)
Csütörtökön is egy ilyen vizsgálatra indultunk Stevével. Aztán a vetkőzőben, a vizsgálat előtt elfolyt a magzatvíz 13:00-kor. Irány a felvételi, majd vajúdjon, kedves kismama! ( Köszi. ) De leszámítva azt, hogy literszám folyt belőlem a víz, semmi fájásom nem volt. Pedig nagyon kellett "sietnünk", mert Nóri nem volt még nélkülünk éjszaka. Steve-t el is küldtem, mert hozzám a megfigyelő kórterembe nem jöhetett be:( Várakozni meg még nálam is jobban utál. Úgyhogy olvasgattam.
Negyed öt körül elkezdődött a vajúdás ötperces fájásokkal:O Még bírható volt az erőssége. Hívtam Steve-t, hogy jöhet. Aztán komolyodott a dolog. Háromnegyed ötkor felfektettek a szülőágyra. Jöttek azok a "jókis " fájások. Steve közben bíztatott, masszírozott és itatott. Kértem fájdalomcsillapítót, de azt mondták, arra már nincs idő! ( Nórinál sem volt rá idő:( ) ÁÁÁÁÁÁ!!!
Éreztem azt a bizonyos ingert, és öt-hat nyomásra megszületett András, 17:15-kor!
Ráfektették a hasamra, és Ő csak szuszogott édesen. Aztán elvitték felöltöztetni. Nagyon intenzív és fájdalmas, de legalább gyors szülés volt.
Steve elvitte megmutatni Aranka mamának, én  meg sms-eket küldtem a rokonoknak. Még a szülőszobán kipróbáltuk a szopizást is, és ismerkedtünk egymással mi hárman.

2011. február 15., kedd

A 9 hónap

Mivel a kismamaságról sok bejegyzés nem született, gondoltam egyben összegzem ezt az időszakot.
Ha előre néz az ember, a kilenc hónap milyen hosszúnak tűnik! Így visszatekintve viszont egy röpke pillanat volt.
Tesót mindig is szerettünk volna Nórinak. Úgy gondoltam, ha már eleve otthon vagyok az egyik gyerekkel, akkor megszakítás nélkül jöjjön a másik is.
El is érkezett a nap. Ám mivel Nórival sportot űztem a tesztre való pisilésből, Steve most csak egyszer engedett tesztet csinálni.
Naná, hogy pozitív lett! :)
Szuper volt, hogy csak mi tudtuk, és sokáig meg is őriztük a titkot. Igaz, az elején kicsit nehéz volt, mert míg Nórival a terhességet úgy éltem át, hogy jó, nő a baba, lesz baba... de semmi tünet, addig most teljesen más volt. Lehet, hogy azért, mert a kicsik különböző neműek? Bár szerintem ez nem törvényszerű.Ebben a terhességben az összes tünetet produkáltam, amik csak le vannak írva a kismamakönyvekben.
Persze volt aggódás is - meg egy csomó ultrahang - a magasabb AFP érték miatt, de szerencsére minden rendben lett. Azt mondanom sem kell, hogy két egészségügyis szülőnél talán még nagyobb a para ilyenkor. Én rögtön a gyakorlati időszak alatt megismert vízfejű kislányra gondoltam; Steve pedig a leasszisztált műtétek során találkozott ilyen kisgyerekekkel, és látta, hogy micsoda kín ez nekik.
Egy idő után a kerekedő pocak miatt nem lehetett tovább titkolózni. Végül elmondtuk hát minden családtagnak a baba jöttét és nemét is. Győrben kicsit el is szomorítotuk a nagyszülőket, mert ekkor tudták meg, hogy elköltözünk. Így az egyik szemük sírt, a másik nevetett.
Egyenlőre úgy tűnik, szeretnénk majd harmadik babát is - igaz, jóval később. Kíváncsi vagyok, akkor merre költözünk, mert eddig minden terhességre jutott egy :)
A várandósság alatt igyekeztem Nórikát is belevonni a dolgokba. Hogy mit is fogott fel? Nem tudom. Ám egyszer megkérdezte:
" - Apának pocakban van tetó? " :)
Ahogy nőtt a hasam, egyre jobban bújt ő is hozzám meg a pocakomhoz, és a benne lévő babához. Puszilgatta, simogatta. Nagyon édi volt! Remélem, ez az idill megmarad közöttük.
Az utolsó napokban már nagyon nehéz... :s
Nóri meglepetésszerűen három héttel előbb jött, most meg két hete tűkön ülök és az eseményre készülök... Húúú, de utálok várakozni! Ráadásul a türelem szobrát sem rólam mintázták :)
Azért remélem nemsokára kezemben tarthatom második gyermekünket; és újra átélhetem, hogy az élet milyen nagy csoda!

2011. február 13., vasárnap

Nóri beszól

Most éppen a győri nagypapinak. Meg a Lackónak.
A papának:
"-Ne bagózz! Menj tévét nézni!"
Lackónak:
"-Menj a sarokba!"

Úgy tűnik, kezdődik egy olyan korszak, amikor mindenkit kioszt. Megmondja a magáét a babáknak és a plüssállatoknak is. Bár, belegondolva nem is olyan új a dolog, mert még kissebbként ki szokta osztani Buksi/Bundi kutyát is:
"-Butta! Ulele! Menj a hádadba! Kapsz!" :)

Vacsi

Nórika új kaját vett fel a kedvenc vacsorái közé. ( Ahol eddig a virsli árválkodott. ) Persze mindent megeszik, de ha rá van bízva a döntés, akkor tejföl! ( Vagy a már említett virsli... )

Rendszerváltás

Megújultunk.
Tervbe volt már egy ideje, de inkább alkalomhoz igazítottuk. Az alkolom pedig eljött Andrissal:)
A címválasztást Nórika segítette, mert mikor először került szóba a tesó neve ( és vele lehetséges becézett formái ), akkor még a leányzó nem tudott kimondani néhány betűt. A saját nevét így mondta: Nóna, a tesóét pedig így: Banda ( Bandi ).
Más kérdés, hogy mára tudja mondani az "i" és "r" betűket...

2011. február 11., péntek

András

Hosszú várakozás után ( és négy nap ráhúzással ) végre megszületett Nórika testvére, András.
53 centiméter hosszal és 4720 gramm súllyal érkezett világunkra 2011. február 10-én, délután 17:15-kor. Kék szemekkel, pici szőkésbarna hajjal épen, egészségesen.
Baba és anya is jól vannak, ezúton is puszilnak mindenkit!

2011. február 9., szerda

Állatkert

Bár ma van a napja, a szülinapi bulit ( mind a kettőt, a győrit és a szerdahelyit is ) elhalasztjuk egy picit. Részint a babavárás, részint az ünneplők időbeosztása miatt áttesszük előreláthatólag jövő hétvégére. De hogy a napján is megemlékezzünk róla, egy ajándékot már ma megkapott az ünnepelt ( a rengeteg puszi és szeretgetés mellé ). Ez pedig nem más, mint egy hatalmas doboz Lego Duplo Állatkert!
Volt nagy öröm és játék a kis maszat részéről!


Boldog születésnapot!

Ma két éve, hogy belecsöppentél életünkbe... Olyan boldogságot hozva ezzel, amiről nem is tudtuk, hogy hiányzik. Ma már tudjuk, életünk mennyivel szegényebb és sivárabb lenne Nélküled.
Felsorolhatatlan mindaz a pillanat, ami szép volt Veled e két évben... Azt hiszem, az összes az volt. Te jelented nekünk a világot, a mindenséget. Te vagy a kincsünk, az életünk. Jól tudjuk, nélküled semmi nem lenne ugyanaz.
Köszönjük, hogy vagy nekünk, hogy annyi felejthetetlen, szép emlékkel ajándékozol meg minket.
Kívánjuk, hogy hosszú, szép és boldog életed legyen. Mi itt leszünk Neked, vigyázzunk és segítünk minden pillanatban.

Isten éltessen édes kicsi lányunk!

Nagyon szeretünk!

Anya és Apa

2011. február 6., vasárnap

Babát szülünk

Azaz szülnénk, ha jönne:)
A mai nap ugyanis a picur hivatalos érkezési dátuma. Délelőtt még doktor bácsinál is voltunk, de semmi. Köszöni szépen, jól van odabent, és egyenlőre esze ágában sincs kibújni. A doki szerint minden szép, jó és tökéletes. Na ja, nem neki kell cipelni a pocakot. Elvileg holnapután újra megnézi, mi újság.
Mág van pár perc a napból, de úgy tűnik, nem lesz babánk a kiírt dátumon. A végén még Nóri szülinapján jön elő. Mindenesetre emlékezetes ajándék lenne:)
Bár a későbbiekben a születésnapok leegyszerűsödnének...

Macskalecsó és kutyasült

Nem kell aggódni, nem a család tett kiruccanást az (állítólagos) olasz és kínai gasztronómiába, csak Nóri főzött. Az állatvédők megnyugtatására, Buksi kutya remek egészségnek örvend és a szomszéd macskák is élnek és virulnak :)
A megoldás az, hogy mivel Nórika ma kapott igazi (játék)edényeket, így gőzerővel beindította saját konyháját. Először csak a képzeletet és levegőt használta alapanyagnak; majd felfedezte, hogy a fa kirakóiból a figurák pont beleférnek az edényekbe. Több se kellett neki, készült gyümölcsleves, sült hal, banános-bárányos disznópörkölt, kutyasült és macskalecsó is :)

2011. február 5., szombat

Rajzolunk

Még talán nem is meséltük, mennyire szeret a leányzó rajzolni. Naponta többször jön, és mondja:
"Po-po vesszocske!"
Ez azt jelenti, hogy irány vele rajzolni. Pont pont vesszőcskét. Meg "ottottánt" ( oroszlánt ). Meg napocskát. Meg nyuszit. Meg mackót. Meg ami éppen eszébe jut. Legújabb hobbija a kéz körülrajzolása. Anyáét, apáét, sajátját.

Pocak-marci

No comment.

2011. február 3., csütörtök

Kistestvér

Már nagyon várjuk mindhárman. Nórika minden nap többször is meglesi anya pocakját. Odabújik hozzá, puszit ad a tesónak, beszélget neki, megsimogatja, sőt még ajándékot is ad neki ( hol a cumiját teszi oda, hol egy mackót...).
Íme a kismackónk a kuckójában:

Anya-lánya

Nyuszi-dal

" Nyuszi Gyuszi fekszik árokban,
Bojtos hosszú füle van,
Kicsi piros szeme van,
Ide néz, oda néz, szétpislant. "

Maszat felveszi a felszerelést...
... és énekel ( igaz, itt a végét elbohóckodja:) ).

Csiribiri

Nórika pici korától nagyon szereti a zenét, dalokat. Eddig az abszolút favorit a Gyerekdalok és Mondókák című zenés dvd volt ( kiegészítve még 4-5 hasonló lemezzel a témában ).
Vagy egy hónapja hallota először "A tündér" című verset/mesét. Eszembe jutott, hogy ezt Halász Judit is énekelte. Megnéztük, és Nórinak nagyon tetszett. Megszereztük a Csiribiri című dvd-t, azóta ez a sláger. Hiába, Halász Judit örök:)
Nagyából az összes dal tetszik neki, de mégis van pár kedvenc:
http://www.youtube.com/watch?v=zKA2XsUsytA
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

2011. február 2., szerda

Bibliai történet

Nórika új játékot talált ki magának. Azt is mondhatnánk, hogy kedvenc bibliai történetét játsza el:)
Melyik ez a történet?