2011. március 4., péntek

Két éves!

A körülmények miatt megkésve, de nem feledve kerül ki ez a bejegyzés a kis kétévesről.
Milyen gyerkőc is a mi második szülinapos lányunk?
Még nincs egy méter, 92-es ruhákat hord, a súlya pedig 13 kg. Szerintünk arányos, a korának megfelelő méretű és fejlettségű gyerkőc. Nagyon érdeklődő, gyorsan tanul; vagyis elmondhatjuk, hogy okos gyerek. Minden tárgyat kiválóan használ a funkciójuk szerint. ( Olyasmiknek is tudja a használatát, amiknek még nem kéne, pl. kés, tv, dvd, tűzhelygyújtó, stb. ) Mozgása kifinomult. Kisbiciklivel, kismotorral közlekedik; kapaszkodás nélkül lépcsőzik fel-le; stabilan fut; fel- és lemászik mindenre; zenére, ritmusra táncol; ugrabugrál; bukfencezik; sőt függeszkedni is tud több, mint egy percig. Mindent megért, és az esetek nagyobb részében szót is fogad.
Ami a beszédet illeti, mindent mond, akár egyszeri hallomásból is elraktározza a szavakat. A betűk közül a duplák még nem igazán mennek, ezeknek csak az első felét mondja, pl. "sz" helyett "s". Ezeken kívül az "r" és a "c" a problémás. Szeret beszélni: elmondja mit csinált; utasítgatja a kutyát; játék közben a játékokkal is társalog; kérdéseket tesz fel, beszélget velünk. Számon tartja a rokonokat, ismerősöket. Illedelmes, magától köszön, kér és megköszön.
Egyedül eszik kanállal-villával, ez alól csak az kivétel, ha nagyon fáradt vagy nagyon éhes. Akkor engedi etetni magát. Pohárból iszik. ( Jó, néha nosztalgiázik a cumin. ) Nem válogatós, mindent megeszik. Igaz, vannak nagy kedvencek is. ( Tejföl, virsli, spenót, sajt és felvágottak. ) Nem kifejezetten édesszájú, a boltban is mindíg kiflit kér a csoki helyett.
A szobatisztaság részleges, a nagy dologhoz 50%-ban használ bilit, a kicsihez 0%-ban. Mondja ezt is, de már csak amikor csurog. De van még ideje.
Ami az alvást illeti, egyedül alszik. Igaz, cumival:( Az éjszakát többnyire átalussza, esetleg inni kel fel. Délután vátozó, 1-2 órát alszik. Nem kell altatni, csak mesét mondani neki. Ja, és általában Nyuszikásat álmodik :)
A meséket egyébként imádja. Könyvből meséltet magának és ő is "olvas": nézegeti a könyvet, közben mesél valamit. Szereti a könyv nélkül mondott meséket: anyától a Holle anyó, apától a Piroska a kedvence. Tv-ben ritkán néz mesét, inkább a saját mesedvd-it szereti. Ezek zenés-rajzos dalocskák, pl Búj-búj zöld ág. Megunhatatlan kedvence még Halász Judit: Csiribiri. Mostanság kezdik érdekelni a "rendes" rajzfilmek is, mint a Micimackó vagy a Kisvakond.
Nagyon muzikális, imád énekelni, rengeteg dalt ismer. Ezeket mindenféle kíséret nélkül is, spontán énekli játék közben, autóban, stb. Rádióban - azaz cd-ről - is a kedvenceit szokta hallgatni, pl. a Magyarország Kedvenc Gyerekdalai-t.
Szeret utazni, ismerkedni új helyekkel, emberekkel. Kezdetben csendes, de hamar feloldódik.
Szeret gyerekek közt is, már velük és nem melettük játszik. Imádja a Marcit és a Bencét ( unokatesói ), na meg persze a testvérét.
Bármivel eljátszik, feltalálja magát. Kockákból épít, kirakózik, párosítja a memóriakártyákat, rajzol, labdázik, autókat tologat (!), főzőcskézik, babázik ( öltözteti, eteti, ringatja, énekel neki, kocsiban tologatja, stb. ). Kitalál játékokat és eljátsza. Például megeteti az álatkert lakóit vagy a plüssálletoknak épít házat.
Kisöccsét imádja, állandóan körülötte tevékenykedik. Minket, a szüleit rajongásig szeret.
Persze korából adódóan néha dacos, de viszonylag könnyen kezelhető.
Csodálatos kislány:)

1 megjegyzés:

Vica írta...

Isten éltesse sokáig a Kiscsajt!

Megjegyzés küldése