2012. március 14., szerda

Három év

Nórika három éves lett. De milyen is ő háromévesen?
Igazi talpraesett kislány. Már semmi babás nincs benne - ezt néha sajnáljuk. Okos, érdeklődő, kíváncsi és mindenre nyitott. Vidám gyerkőc és szeretetteli, aki mindig feltalálja magát.
Nagyon ügyes, mindenféle mozgást megcsinál, fel- és lemászik mindenhova, legtöbbször baj nélkül. Ugrál, szaladgál, rengeteget mozog. Tudja hajtani a kisbiciklit, a kismotorral pedig utolérhetetlen. Tud egyedül bukfencezni is! A csúszda, hinta, vagy bármilyen mászóka nem akadály neki.
Mindent megeszik, bár van pár extra kedvenc: tojáska - ahogy ő hívja - minden formában, spenót, krumpli, szalonna, virsli, krémtúró, ( piros ) gyümölcstea, kinder tejszelet. Imádja az ásványvizet is. Na meg a levest, akármilyen is legyen. Érdekes, hogyan változik az ízlése. Régebben nagyon szerette a levesben a főtt répát. Mostanság csak nyersen eszi meg. Régebben nem szerette a lekvárt és a gombát. Mostanság ezekkel is megbarátkozott. Egyébként nagyon ügyesen, szépen eszik egyedül. Persze, Bandit látva néha előtör a baba, és kéri, hogy őt is etessük :) Máskor meg ő eteti a tesóját.
Nagyon sokat beszél. Pár betűt még nem mindig mond pontosan - néha ettől kicsit pöszének tűnik. Imád mesélni, énekelni. Rengeteg mesét és dalt tud fejből. Szokott mesélni nekünk, vagy a Bandinak, vagy a babáknak és maciknak, vagy csak úgy magának, játék közben. Éneklésben nem zavartatja magát, énekel otthon, autóban, utcán, boltban, vagy akárhol.
Fürödni nagyon szeret, imádja a vizet minden formában. Akár a kádban, akár a zuhanyzóban, akár a fürdő medencéiben van. A hajmosás azonban kész tragédia! Azt nagyon nem szereti. A fogmosás meg hangulatfüggő, van, amikor örömmel sikálja a fogacskáit, máskor azonban nem akarja azt sem.
Ami a társaságot illeti, az nem nagyon van neki sajnos. Igaz, viszonylag gyakran látja a két unokatestvért, Bencét és Marcit, de ez kevés. Más gyerekekkel kell egy kis idő, míg feloldódik ( persze idegen felnőttekkel még tovább tart a feloldódás ). Ha már feloldódott, akkor aztán mehet a móka! A kisGergővel szeret játszani, meg a Mirussal, csak sajnos ezek az alkalmak ritkák. Érdekes egyébként, hogy rengeteget emlegeti Ambrust is ( Mirus tesója ), pedig még sose látta. A nagyszülőket, Lackót és a rokonokat nagyon szereti, a tesóját pedig imádja! Sokat foglalkozik vele, játszani próbál, tologatja, szeretgeti, olvas neki. Persze, néha egyedül akar játszani, és ilyenkor elvonul tőle.
Sokat játszik. Egyedül is nagyon találékony, legózik, babázik, épít, autókat tologat, kirakózik, főzőcskél, katonákkal és várral játszik. Kitalál szerepjátékokat, amiket eljátszik a babákkal és plüssállatokkal - mint pl. óvoda -, vagy a legóval - pl. Anna és Peti mesék. A meséket is eljátssza, a Hófehérkéhez megvannak a törpéi meg a Hófehérke is. De eljátssza a Három kismalac és a farkast, vagy a Piroskát is. Persze igényli azt is, hogy játsszunk vele. Kitalál játékokat, miket nekünk is játszani kell. Pl. elmegy vásárolni a boltba, de autóval! ( Bandi bébitaxija a szerencsés. ) Végig kell kérdezni, hogy mit hozott...
Szeret rajzolni és labdázni is. Imádja a meséket, rengeteget kell olvasni neki, vagy fejből elmondani. Amit ismer, annál kijavít, ha valamit kihagysz vagy rosszul mondod. Dvd-n rengeteg meséje van, szereti azokat is. Igen, engedjük, hogy nézze. Persze nem mértéktelenül. Hogy ez jó-e, nem tudjuk, de az biztos, a szókincse és a képzelőereje rengeteget fejlődött a meséktől.
Nemsokára, ősztől ovis lesz. Hogy repül az idő! Nos, biztos lesznek gondjai, mert bár az éjszakát szépen végigalussza, délután viszont nem akar aludni :( Viszont legalább szobatiszta! Nagyon ügyesen bilizik, többnyire egyedül. Szól, ha mennie kell, és már szalad is. Csak akkor igényel segítséget, ha olyan ruha van rajta, amit nem tud levenni. Vagy ha nagyobb dolog volt, és a végén papír kell :) Nagyritkán persze még van baleset a pisivel, de csak ha nagyon kimerült, és túl mélyen alszik.
Öltözni egyedül próbál. A legtöbb ruhát egyedül tudja le- és felvenni. Persze, ez még erősen kedvfüggő.
Jelenleg 104-es ruhát hord, 25-26-os cipővel. A súlya úgy 14-15 kg lehet, de neki is 22.-én lesz az orvosi vizsgálat, így csak akkor lesz pontos mérték. Ami különlegesség van rajta, az a jellegzetes vigyora, amit az elöl kitört fogának köszönhet :) De mi így szeretjük!

2 megjegyzés:

Vica írta...

Mira ma megtalálta a gepárdját, amit akkor kapott, amikor mentünk Hozzátok - rögtön emlegette Nórikát. Remélem, hamarosan találkoznak:)

Antus írta...

Háát, nincs nap, hogy Nóri ne emlegetné Horváth család valamely tagját. Szóval, ha sokat csuklotok, akkor... :)
Nóri szervez és tervez a két gyerkőctökkel!

Megjegyzés küldése