2013. augusztus 31., szombat

Lufihajtogatás

Volt ma a környéken egy családi nap, az egyik élelmiszerbolt rendezésében. Retro árakon fagyi, popcorn, hot-dog, meg egy csomó gyerekprogram. Elmentünk mi is ugrálóvárazni, meg szereztünk pár hajtogatott lufit is.

2013. augusztus 29., csütörtök

Vár

Nóri is és Bandi is imádják gyerekkorom egyik sláger játékát, a várat kiskatonákkal. Szinte hetente fel kell építeni nekik, hol külön a kettőt, hol egybeépítve - bár ezt szeretik jobban, mert így nagyobb. Órákon át el tudnak játszani vele.

2013. augusztus 27., kedd

Nóri babaháza - Mira

Mira baba - míly meglepő - Mirustól került hozzánk. Kicsit ruhátlan volt, de Nóri el akarta hozni, Vica meg nekiadta. Később került rá egy helyes rugi is.

2013. augusztus 25., vasárnap

Nádszegi búcsú

Ma ellátogattunk a nádszegi búcsúba. A périnél azért nagyobb volt, de már ez sem a régi... Megy össze, ellaposodik ez is sajnos.


2013. augusztus 24., szombat

Gyereksereg

Ma Szerdahelyen voltunk, hosszú idő után újra. A gyerekek már rég látták egymást, így az egész nap - sőt, még az este is - a játékról szólt.


2013. augusztus 23., péntek

Budapest, Budapest, te csodás - 3. nap

Harmadik, egyben utolsó napunk a már megszokott kezdet után a Mammut központban folytatódott egy kis kitérővel.
Majd a vasúttörténeti parkban mentünk. Először megnéztük a régi gőzmozdonyokat, néhányra fel is másztunk, és vonatosat játszottunk. Ezután körbejártuk a sok-sok kiállított mozdonyt, vasúti kocsit, gépezeteket. Még autót is találtunk, ami a sínem közlekedik! ( Később meg még egyet.) Kipróbáltuk a fordítókorongot is, amin régen a mozdonyokat fordították meg.



A következő állomás a fűtőház volt, ennek egy részében épp ásványkiállítást tartottak. Volt aranymosás és szerencsekerék is, amit mindkét gyerkőc meg is pörgetett. Egy-egy ásványkincset nyert mindegyikük. Továbbhaladva a fűtőházban meglestük a bent lakó vonatokat, majd felmásztunk az Omnibuszra. Igaz, nem volt éjjel, de legalább ott voltunk "az omnibusz tetején" :)
Innen jó kilátás nyílt az egész parkra.
Leszállás után kipróbáltuk a legrégebbi kocsikat, amik még látták az 1800-as éveket, és egyidősek a magyar vasúttal.
Pihentünk egy kicsit, ettünk-ittunk. Közben Nóri összebarátkozott egy kedves, fiatal japán párral. Nóri nem beszél japánul, ők nem beszéltek magyarul, mégis megértették egymást :)
Ezután jöhetett egy kis hajtányozás, majd  kipróbáltuk a kerti vasutat is. Ez utóbbi végigkanyarog a parkon, alagúton, hidakon át.



Búcsúzóul még megnéztük a modellvasutakat, majd élményekkel telve elhagytuk a parkot.
A következő állomás a fogaskerekű vasút volt, amivel felmentünk a Széchenyi hegyre.
A végállomástól elsétáltunk a Gyermekvasút ( régen Úttörővasút ) végállomására. Megvártuk a kicsi vonatot, közben a gyerekek bolondoztak. Miután felszálltunk, az iskolás korú kalauzlány ellenőrizte a jegyeket, és kezdődött a " Hegyek között völgyek között zakatol a vonat ". Szép tájakon, dombokon, hegyeken, alagutakon kanyargott a vonat. Még a híres úttörőközpontot, Csillebércet is láttuk. A végállomás Hűvösvölgyben van, szinte a parkoló autónál tett le minket a vonat.



Visszamentünk a rokonokhoz, kicsit még beszélgettünk, végül elbúcsúztunk és útra keltünk hazafelé.
Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, de igazán maradandó emlék a gyerkőcöknek lett ez a pár nap. Igazán jól érezték magukat, azt hiszem, tartalmassá sikerült nekik tenni ezeket a napokat. Nem csupán a helyek miatt, amiket felkerestünk, de a tömegközlekedés - villamos, busz, metró, mozgólépcső, stb. - is elvarázsolta őket. ( A metrónak például mindig kellett integetni. )
Jövőre is megpróbálunk valami hasonlóan maradandó kalandot kitalálni a családi nyaralásra.

2013. augusztus 22., csütörtök

Budapest, Budapest, te csodás - 2. nap

Erre a napra jóval több programot terveztünk. Ezért időben keltünk, és reggeli után már indultunk is. Az autót ugyanott hagytuk, mint tegnap, és villamos-busz kettőssel elsőként a libegőhöz mentünk.
Fellibbentünk vele a János-hegyre,
és onnan egy jó sétával felmentünk az Erzsébet-kilátóhoz.



A panoráma csodálatos volt, messze be lehetett látni a környéket.
Miután eleget nézelődtünk, visszamentünk a libegőhöz, és az levitt minket a hegyről.
Lent még megnéztük az amerikai nagykövetséget is.
A következő látnivalónk a Repülőgép emlékpark volt Ferihegyen. Ide busz-metró-metró-busz együttes vitt minket. Először kicsit sétáltunk a Liszt Ferenc repülőtéren,
majd irány az emlékpark. Itt régi repülők és a hozzájuk tartozó eszközök laknak. A gyerekek bemehettek a repülőkbe, pilótást játszottak, meg lépcsőkocsi-vezetőt. Sőt, még egyik repcsi szárnyára is felmásztak :)



Mikorra mindent megnéztünk, annyira elfáradtak, hogy visszafelé a buszon elaludtak.
Kicsit mászkáltunk, nézelődtünk a városban, majd beültünk egy KFC-be enni valamit.
Utána átmentünk Budára, nézelődtünk a rakparton és megnéztük a Lánchidat.



Következő állomás a sikló volt, ami felvitt minket a várba.



Itt sétáltunk egy nagyot, körbenéztünk mindent, majd a kicsi várbusszal elhagytuk a várat.
Mivel már esteledett, zártuk a programokat és visszamentünk az autóért. A házban pedig már várt minket a vacsora, majd a gyerekeknek a puha ágy, nekünk meg a beszélgetés.