2009. október 13., kedd

A 8. hónap


Újabb hónap telt el, mióta Nórika velünk van. Milyen hihetetlen, hogy mennyi változáson esik át egy ekkora emberke.
Testi fejlődésre már utaltam egy korábbi bejegyzésben, azóta pedig védőnéninél nem jártunk. A lényeg, hogy 68-as ruhákat hord, bár ez a "babaruhabiznisz" elég szélsőséges méret ügyben, mert van még 62-es, de már 74-es ruhánk is.

Mozgás: Hason egyre ügyesebben kísérletezik, hogy elérje a kiszemelt tárgyat. Ha megkaparintja, könyökére támaszkodva várja az ovációt. Szeret repülőset játszani (hasa lennt, keze-lába a levegőben kalimpál). Konkrétan még nem mászik, de a kezdeményei megvannak. Sőt! Ami azt illeti, a lábaival már mászna, csak a kezei vannak még leragadva.
Kúszás profin megy előre, hátra, s 360 fokos körben. Kitámasztva üldögél, de ha elmélyül egy játékban, képes magabiztosan megülni támaszték nélkül is.
Játékok után már két kézzel nyúl, kezeit forgatja a nagy tanulmányozásban. Amit elejtett, azt keresni kezdi. Ujjaival összecsippent apróbb tárgyakat, úgyhogy jöhet minden, amin címke van.
Továbbra is felhúzatja magát álló helyzetbe. Talpai már érintik a talajt, de még mindig elég virtuóz.

Értelem: Figyelme még elterelhető, de már egyre jobban leköti őt ez a színes világ. Főleg az ablakon beszűrődő napfény és a falevelek tánca nyűgözi le.
Megérti a gyere kifejezést, tapsi - tapsi-ra a kezembe csap - ez inkább pacsizás lesz. :-) Pá - pá-t kiváltságos emberek kapják, ajá - ajá-ra, pedig már nem karmolja végig az arcomat.
Játékoknak szokott magyarázni, bár nem lesz az a szószátyár fajta. Annál beszédesebbek a mozdulatai. Magához húz vagy eltol, kalimpál vagy megnyugszik.

Alvás: Jelzi, ha álmos. Napközben a melléfekszeméssimogatomahátát vagy a kapaszkodikazujjamba projekt működik. Esténként az ágyában egy altatódal után alszik el. Éjszakákat általában végigalussza, reggel 5 körül átkéredzkedik hozzánk, és alszik fél 8-ig. Lehet, ha nem kelne fel, én cipelném át magunkhoz, hisz olyan jó, amikor édesen szuszog, és hozzábújhatunk. :-D 3x alszik,. Délelőtt max. másfél órát, kora, és késő délután még egy-egy 45 perceset, autóban pedig bármikor képes.

Evés: Fő tápláléka még mindig a tej, de az étlapja egyre bővül. Enni szeret, szerencsére nem kell elvonni a figyelmét pár kanál falatért.

Foga még mindig nincs, bár egy aprócska kezdemény (kb. akkora, mint egy gombostű feje) már áttörte az ínyét. Pedig már azt hittem, örökre ilyen mamócás marad. :-D

Szereti a sípolós, és a kukucs- játékot. Szeret zsipp-zsuppozni, ölben lovacskázni, a tükörbeli másik babával beszélgetni, játékokat ledobálni.
Utálja az orrszi-porszit, a sapkákat és az öltözködést.

Édes gyerek - néha kiakaszt, de a miénk.
Maradhat. :-)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése