2011. augusztus 9., kedd

Nóri 2.5

Azt hiszem, eljött az ideje, hogy egy összefoglalót írjak Nóriról.

Jelenleg 92-98-as ruhákat hord, 24-25-ös cipővel. Súlya 14 kg. A korának megfelelő mennyiségű foga van, leszámítva azt az egyet, amit sikeresen kitört ( az esetet korábban leírtuk ).
Szeret gyalogolni, nagyon ki kell fáradnia, ha már felveteti magát. A lépcsőn felfelé kapaszkodás nélkül, váltott lábbal megy. Lefelé azért néha kapaszkodik, az utolsó fokról szeret leugrani. Kismotorral száguldozik, a háromkerekű kisbiciklivel is sikerül néha mennie, de ez még nagyon kedvfüggő.
A szobatisztasága mondjuk 95 százalékos. Nappal kisbugyi van csak, ha bilizni kell, megy magától. Csak akkor szól, ha olyan ruhája van, amit nem tud lehúzni, illetve ha esetleg törölni kell. Napközbeni alváshoz, utazáshoz szintén nem kap, és nem is kell. Éjszakára adunk csak pelust, a biztonság kedvéért. Viszont a legtöbb esetben ez is száraz, tiszta reggel. Lassan eljön az idő, mikor éjszakára sem kap
 bugyrot.Gyerektársasága nagyrészt sajnos csak az unokatesókra korlátozódik. Velük jól eljátszik. Bencével főleg a szerepjátékokat szereti, Marcival inkább a gondoskodást tanulja, amit később a babáin ( vagy Bandin ) alkalmaz. Főz nekik, öltözteti és sétáltatja őket. Múltkor óvodást játszott. Egymás mellé ültette a babákat, mackókat. Mindenki kapott játékebédet, amit ő főzött. Utána beült közéjük a kisfotelbe, és "olvasott" nekik mesét az Anna-Petiből. Teljesen belemerült. ( Megjegyzem, én is, mert annyira figyeltem őt, hogy  kezemben lévő poharat a konyhapult mellé tettem. Naná, hogy összetört :) )
Persze tud saját mesét is mondani, legnépszerűbb meséi a nyuszika kalandjai. Elmeséli, hogy mi történt egy képzeletbeli nyuszikával, aki szeret az erdőben leni, viszont répa helyett a fű a kedvence :)
Imádj a meséket, van egy nagy kupac dvd-je, és már a hosszabb meséket is megnézi. Nagyon szereti a gyerekeknek való énekeket, dalokat, az autóban is ezeket szokta hallgatni.
Öltözésnél az alsó ruhákat ( cipő, zokni, bugyi, nadrág vagy szoknya ) egyedül veszi le, a felsőknél a fejét kibújtatja, de a kezei mindig útban vannak :) A felöltözés már egyszerűbb és jobban is megy, bár néha ilyenkor is akadályok a kezek. Néha kiválasztja, hogy mit szeretne felvenni, de legtöbbször egyezik az elképzelésünk.
Nagyon segítőkész. Főzésnél mindig ő a kukta, de segít elrakodni is a mosogatás után, vagy ha boltban voltunk. Mosogatni és takarítani is szeret - igazi háziasszony.
Evésnél kedvenc a leves. Ha az van, sokszor a második már nem is fontos, annyit megeszik belőle. Az utóbbi időben Bandi főzelékeiből is kell neki adni egy-két kanállal. Ha meg hagy a tesója tejet az üvegjében, az őt illeti. Reggelire legszívesebben mindig "tojáskát" enne, bármilyen formában. Kedvencei még a virsli ketchuppal, spenót, tejberizs, pogácsa és a meztelen tészta. Italai a kakaó, tejeskávé ( pici kávé, sok tej ), tea és az ásványvíz. Ebből kizárólag a szénsavas, esetleg ízesített szénsavas. Győrből hazafelé kötelező a sült krumpli Donaldék fiától.
Formákat rajzolni még nem tud, csak firkál össze-vissza. Persze, mondja, hogy szerinte mit ábrázol az adott alkotás. Egyébként is kommentál mindent, és mindenre kíváncsi. Leggyakoribb kérdése a " Mit csinál? "
Puzzlézni 8-8 darabbal kiválóan tud, a memóriakártyák párját megtalálja. Van továbbá egy Playmobilos katalógusa, abban minden játékba behelyettesíti a családot, rokonokat, barátokat.
Rokoni kapcsolataiban a férfiakat mellőzi. Apa a tuti, a papákkal is elvan, de a nagybácsikat és a felnőtt unokatesókat nem szívesen látja. Ám ha valakit megszeret, onnantól nem ereszti, és mindig emlegeti. Szép példa erre Mirus, mert amióta együtt voltak, azóta szegény kislány tuti rengeteget csuklik, annyit emlegeti:
- Vele fog járni oviba :)
- Naponta többször felhívja ( eljátssza, hogy telefonál neki)
- Mindig követeli, hogy mikor jön el
- Hozzá akar menni látogatóba
- Minden nap süt neki homokpogit
- Együtt mennek kirándulni, libegőzni
( Anna és Peti első kötetében van a Libegős mese, az a kedvence, minden nap 20x el kell mesélni, pedig már kívülről tudja. )
Délutáni alvás még kell neki, ha kimarad, nagyon hisztis tud lenni. Ha nem fáradt, akkor mondhatni hisztimentes gyerek. Aludni délután egyedül alszik el, főleg ha a szülői "nagyágyban" aludhat. Este persze kell a társaság. Közös ima - ami egy részét egyedül mondja - után mesét kell mondani. A kedvencek - ha anya mesél - a már említett Anna és Peti történetek és a Holle anyó; illetve - ha apa mesél - a törpés ( Hófehérke) és a farkasos ( Piroska ). Ezután még vagy fél óra kötetlen beszélgetés - leginkább Nóri dumál össze-vissza a nap eseményeiből szemezgetve.
Nos, ilyen a mi kis két és fél évesünk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése